22 Mai 2024
A fost semnat contractul de proiectare a lucrărilor de reabilitare energetică pentru Institutul de Neurologie și Neurochirurgie

În cadrul Proiectului de Eficiență Energetică în Republica Moldova, finanțat de Uniunea Europeană, Banca Europeană de Investiții (BEI) și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), a fost semnat primul contract pentru elaborarea documentației tehnice de execuție a lucrărilor de reabilitare energetică. Contractul a fost semnat la data de 21 mai 2024 și vizează Institutul de Neurologie și Neurochirurgie.

Valoare acestuia este de circa 70.000 euro, iar durata estimată de execuție este de până la 6 luni. Consorțiul de companii  (“Techno Consulting & Design S.R.L și “Techno-Test” S.R.L.) a fost selectat în cadrul unei proceduri de licitații și va fi responsabil de elaborarea documentației tehnice de execuție a lucrărilor de reabilitare energetică, precum și de supravegherea de autor ulterioară a lucrărilor de construcții, în conformitate cu proiectul inițial.

Potrivit directorului Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE), Ruslan Surugiu, în timpul apropiat, urmează a fi a contractate serviciile de proiectare pentru încă 4 instituții medicale: Centrul Republican de Diagnosticare Medicală/Institutul de Ftiziopneumologie, Institutul de Cardiologie și Spitalul Clinic de Psihiatrie.

Totodată, este în derulare procedura de licitație pentru contractarea serviciilor de elaborare a documentației tehnice de execuție a lucrărilor de reabilitare energetică pentru alte 5 instituții medicale: Institutul Mamei și Copilului, Spitalul Clinic din mun. Bălți, Institutul de Medicină Urgentă, Institutul Oncologic și Spitalul Clinic Republican, la data de 16 mai 2024, fiind deschise ofertele tehnice. Astfel, în conformitate cu procedurile de achiziție în cadrul lotului respectiv, urmează deschiderea și evaluarea ofertelor financiare, cu identificarea companiilor care urmează a fi contractate.

Menționăm că Proiectul Eficiența Energetică în Republica Moldova este  printre cele mai mari inițiative naționale cu privire la îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor publice. În total, 10 instituții medicale vor beneficia de reabilitarea clădirilor. Valoarea investițiilor proiectului este de circa 76 milioane de euro, finanțați de Uniunea Europeană, Banca Europeană de Investiții (BEI) și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).