20 iunie 2024
Ambasadorul României în Republica Moldova a apreciat proiectul construcției liniei electrice aeriene 400kV Vulcănești-Chișinău

Ambasadorul României în Republica Moldova, Cristian-Leon Țurcanu, a efectuat miercuri, 19 iunie curent, o vizită oficială pe șantierul de construcție a liniei electrice aeriene LEA 400kV Vulcănești-Chișinău.

În cadrul vizitei, excelența sa a apreciat proiectul de interconectare energetică a Republicii Moldova cu România și respectiv, cu Uniunea Europeană, ce va fortifica securitatea energetică a cetățenilor de pe malul stâng al Prutului: România susține activ eforturile autorităților pro-europene de la Chișinău, inclusiv în implementarea acestor proiecte strategice.

În context, directorul Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE), Ruslan Surugiu, a relatat progresul înregistrat în doar două luni de la începerea lucrărilor, construcția fundațiilor pentru piloni fiind extinsă pe un perimetru de circa 18 km.

Totodată, Ruslan Surugiu a menționat că acest proiect împreună cu alte acțiuni prioritare pe agenda Guvernului și Ministerului Energiei se încadrează în măsurile urgente ale statului orientate spre asigurarea securității energetice: Republica Moldova are nevoie, poate mai mult ca niciodată, de diversificarea surselor și asigurarea transportului energiei electrice din România și alte piețe europene pentru a reduce dependența energetică a țării, iar noua linie electrică, după ce va fi construită, va permite acest lucru”.

Oficialii au vizitat atât șantierul de construcție din localitatea Congaz cât și depozitul de materiale din Chirsova, UTA Gagauzia.

Construcția liniei electrice aeriene 400kV, pe direcția Vulcănești Chișinău este parte a Proiectului de Dezvoltare a Sistemului Electroenergetic. Valoarea proiectului este de 61 mln. Euro, dintre care circa 27 de mln. Euro sunt pentru construcția Liniei. Proiectul este finanțat de Banca Mondială.

Linia electrică va avea o lungime de 157 de kilometri. Astfel, peste 500 de stâlpi și 1500 de kilometri de conductoare vor face o legătură strategică dintre sud și centru prin intersectarea a 8 raioane și 35 de localități. Capacitatea noii linii va fi de circa 500 MW, o putere ce ar putea asigura circa 50% din consumul de energie electrică a țării în perioada cu sarcină maximă.